Dog food dry kibble in a stainless steel dog food bowl

Kako proizvedjo suho pasjo hrano?

Vse več smrti hišnih ljubljenčkov, ki so privedle do odpoklicev hrane za hišne ljubljenčke, tako pri nas kot v tujini, je spodbudilo ozaveščene lastnike hišnih ljubljenčkov, da so pozorneje pregledali hrano za svojega psa.

Pogostost kožnih alergij in prebavnih težav se je v zadnjih desetletjih povečala za desetkrat, zdaj pa je grozljivo, da bo vsak tretji hišni ljubljenček zbolel za eno od oblik raka.

Če vprašate neodvisnega veterinarja ali strokovnjaka za prehrano živali, vam bo verjetno povedal, da je vzrok za to močno predelana suha hrana, ki vsebuje biološko neustrezne sestavine.

To je najbolj razširjena hrana za hišne ljubljenčke na svetu, predvsem zaradi priročnosti, a kljub temu veliko ljudi ne ve, kako se proizvaja.

In če teh informacij ne poznate, ne morete sprejemati informiranih odločitev o tem, s čim boste hranili svojega hišnega ljubljenčka.

Zato vam ponujamo kratek pregled, ki preprosto navaja dejstva o tem, kako je izdelana suha hrana za hišne ljubljenčke.

Najprej si oglejmo sestavine. Suha pasja hrana vsebuje naslednje sestavine:

 • mesno moko iz topljenih mesnih stranskih proizvodov (živina, morski sadeži, konji in druge živali)
 • žita in zrna (razen drobovine brez zrn)
 • krmo s koruznim glutenom (običajno).
 • sadje in zelenjava (včasih in večinoma v prahu iz Kitajske)
 • Konzervansi
 • Stabilizatorji
 • želirna sredstva
 • sintetični vitamini in minerali
 • sredstva za izboljšanje okusa, kot so kvas, maščoba, sladila ali koncentrirane arome

Kratka opomba o obdelavi:

Katizacija je postopek, pri katerem se s pomočjo toplote ločita maščoba in voda od trdnih delov mesa.
V primeru hrane za hišne živali je lahko začetni proizvod, ki se uporablja za kafilerijo, vse od obrezanega mesa do evtanaziranih živali.
Ko se mesne snovi ločijo od maščobe in vode, se ponovno segrejejo in zmeljejo v prah.

Bowl of dry dogs food on wooden floor

Žita in zrna

Ogromen delež hrane za hišne živali je narejen iz žit in žitnih zrn. Če so na embalaži navedena kot prva, potem je verjetno, da hrana vsebuje več kot 30 % teh snovi. Je poceni – zato se uporablja. Običajno gre za odpadni produkt iz prvotnega žita, zato to niti ni dobra snov.

Psi in mačke niso ustvarjeni za uživanje žit. Preprosto jih ne morejo dobro prebaviti, zato jih na koncu pretvorijo v sladkor, zaradi česar postanejo predebeli.

Pes s prekomerno telesno težo
Preveč žita lahko povzroči tudi težave s prebavo in draženje kože – ne nazadnje zaradi pršic, ki živijo v žitu, ki ga lahko zaužijemo.

Konzervansi, stabilizatorji in želirna sredstva so potrebni, da hrana ostane stabilna na policah in da ohrani strukturo – ker so vse sestavine v obliki prahu, bi se granule drobile in razpadle, če teh sestavin ne bi uporabljali.

Dodati je treba sintetične vitamine in minerale, da se nadomestijo tisti, ki se izgubijo v proizvodnem procesu. Ti izvirajo iz Kitajske.

Ker so bile sestavine izpostavljene zelo visokim temperaturam, se je izgubilo veliko prvotnih okusov, zato se uporabljajo ojačevalci okusa, da jih bodo vaši hišni ljubljenčki jedli.

 

Če želite kvalitetno hrano za pse, ki bo zdrava in jo bo imel vaš pes rad, obiščite trgovino s hrano za pse Kosmatincki.si in si oglejte njihovo ponudbo.

Dog food dry kibble in a stainless steel dog food bowl

Predelava:

Vse te mlete sestavine v prahu se zmešajo s tekočino. To je lahko kri ali navadna voda.

Dobljeno mešanico nato ponovno segrejemo, da postane gumijasta, in jo pod visokim pritiskom damo skozi stiskalnik, da se oblikuje v pelete.

V zadnjem postopku se briketi podložijo in nato poškropijo z barvami in aromami. To se naredi zato, ker so granule, ko pridejo iz stiskalnika, sive barve in nihče ne bi želel hraniti svojega hišnega ljubljenčka s sivo hrano!

Če dobro pogledate drobtine, boste pogosto opazili “lesk” – to je sprej in ni potrebno biti genij, da ugotoviš, da zelena ali rožnata hrana za hišne ljubljenčke ni naravna barva.

Tako so izdelani pasji briketi.

Pet Food Quality Control. Sample Preparation of Dry Dog Food for Testing in Laboratory

V čem je težava briketov?

 • Briketi se večkrat predelajo pri izjemno visokih temperaturah, kar uniči številne vitamine in encime, ki jih je nato treba nadomestiti.
 • Stabilizatorji, konzervansi in želirna sredstva so potrebni, da izdelek ostane ohranjen na policah.
 • Proizvajalci hrane za hišne živali kupujejo mesno moko neposredno v kafilerijah. Zato je malo verjetno, da bi vedeli, od kod je mesni izdelek izvirno prišel ali kaj je bil mesni izdelek na začetku.
 • Pasji briketi vsebujejo barvila in arome.
 • Pasji briketi se lahko zelo hitro pokvarijo. Takoj po odprtju vrečke lahko maščobe postanejo žarke. Samo nekaj noči pustite delno odprto vrečko in opazujte, kako se prične nabirati plesen.
 • Če briketi vsebujejo zrna, lahko vsebujejo tudi žitne pršice, ki živijo v zrnu. Te pršice se zaužijejo in posledično povzročajo draženje kože in zdravstvene težave.