Aktualno prevozno sredstvo

Aktualno prevozno sredstvo

Kolo skozi čas

Človek že od svojega začetka stalno potuje od točke a do točke b in obratno. V preteklosti se je za takšna potovanja uporabljala le hoja, kasneje pa je človek za premagovanje daljših razdalj pričel z uporabo živalske sile. Sprva so živali prevažale le ljudi, nato pa še tovor. Evolucija pa je človeku prinesla kolo, ki je najprej služilo kot kolo, ki je bilo sestavni del voza, na katerem je bil tovor, pred nekaj stoletji pa se je pojavilo tudi kolo v smislu kolesarstva. Prva kolesa so bila zelo preprosta in precej nezanesljiva. Najprej se z njimi ni dalo zavijati in niso imela pedal in gonilke, sedaj pa so že popolnoma prenovljena in zelo zanesljiva kot prevozna sredstva.

Vrste koles

Kolo je sestavljeno iz različnih komponent, kot so ogrodje oziroma okvir, balanca, sedež, kolesa, gonilka, pedala, amortizer, menjalnik in zavore. Skozi čas pa so se razvijale tudi različne vrste koles. Najbolj splošna delitev je na gorska in cestna kolesa. Glavna razlika med njimi je naklon okvirja in profil plaščev koles. Gorska kolesa imajo zelo velik profil in širša kolesa, da nudijo dober oprijem na vsaki podlagi, cestna pa imajo zelo tanka kolesa, da imajo čim manjši upor. Gorska kolesa so tudi težja in se za tem delijo še na kolesa brez vzmetenja, hardtail kolesa in polnovzmetena kolesa, ta pa se delijo še na all mountain, enduro, freeride in downhill, razlika med njimi pa je v velikosti in hodu amortizerjev in naklonu ogrodja. Gorska kolesa se uporabljajo za vožnjo na zahtevnih in strmih terenih, kjer je veliko grbin, ki jih lahko amortizerji blažijo, plašči z dobrim profilom pa omogočajo bolj sigurno in varno vožnjo.

Priljubljenost kolesarstva

Kolo je v 21. stoletju postalo zelo priljubljeno in predvsem zelo uporabno prevozno sredstvo, ima ga skoraj vsak. Veliko ljudi ga uporablja za vožnjo do službe, šole ali pa celo za treniranje in vzdrževanje kondicije. Pojavilo se je tudi sobno kolo, ki je izključno samo za treniranje, saj s pedaliranjem tega ne prideš nikamor. Kolesarstvo kot šport pa je zelo popularno in ga pred malimi ekrani in v živo rado spremlja veliko ljudi, zavedati pa se moramo, da je tudi nevarno. Zahtevni tereni v gozdu in gorah, skale in spolzke ceste so velikokrat razlog za hude poškodbe kolesarjev, zato se potrebno primerno zaščititi. Pod kolesarsko zaščito spadajo čelada in rokavice, pri gorskem pa se uporabljajo še ščitniki za vrat, noge, trup in hrbet ter noge.

Kolesarske trgovine

Zaradi zanimanja po kolesarstvu se je v Sloveniji ustanovilo veliko podjetij in trgovin, ki ponujajo kolesa in kolesarsko opremo. Ena izmed vodilnih je Enduro, ki se nahaja v Dobji vasi in ponuja poleg različnih znamk koles in opreme, še alpinistično opremo, opremo za smučanje ter športno prehrano.